Nyheter

+47908 59 999   Man - Fre: 0800 - 1600

Fukt i kjelleren kan føre til råteskader og at det utvikler seg sopp som er farlig for helsen. Derfor er det smart å forhindre at fukt oppstår.

- Kjelleren kan få fuktproblemer som følge av dårlig drenering eller at huset suger fukt fra grunnen,  men den aller vanligste årsaken er kondens. Kondens er et typisk sommerproblem siden varm luft gjerne inneholder mye fuktighet og temperaturforskjellene mellom varm luft og en kald kjeller gjør at kondensen oppstår, sier Thomas Bakken som er daglig leder i Tørt Bygg.

Rotoravfukter

Boligsameier har gjerne boder i kjelleren for oppbevaring, andre har råkjellere for oppbevaring, mens andre igjen har kjellere som skal innredes for at noen skal bo der. I tillegg er det alltid fuktproblemer i krypkjellere.

- I alle tilfellene er det viktig å ha en tørr kjeller. Derfor anbefaler vi å installere en rotoravfukter som løser fuktproblemet. Avfukteren produserer tørr luft ved å trekke fuktighet ut av luften i rommet. Fuktigheten transporteres ut av bygget via en kanal. Siden avfukteren styres av en hygrostat, holder fuktigheten seg på et akseptabelt nivå helt automatisk, forklarer Bakken.

Resultatet kommer raskt, fuktige områder tørker hurtig opp og luftfuktigheten holdes under nivå for vekst av muggsopp. Dette fører igjen til at levevilkårene for mugg, sopp og råte forsvinner. Det eneste vedlikeholdet som må utføres på avfukteren er å skifte et filter to ganger i året.

Innredning av råkjeller

Dersom man skal innrede en råkjeller og isolerer på varm side, så flyttes kondenspunktet innover og da kan det bli vann i den nye konstruksjonen.

- Derfor anbefaler vi at det etableres en luftspalte på fem til ti centimeter mellom den gamle grunnmuren og den nye lettveggen. Hvis man avfukter denne luftspalten vil man få et nytt kjellerrom som ikke er fuktig, sier Bakken til slutt.

0
0
0
s2smodern

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.