Forebyggende tiltak vil variere etter hvilken konstruksjon man har fuktskader i. I beboelses soner vil økt lys og luftgjennomstrømning være de beste midlene mot uønskede mikroorganismer. ( dropp detteUV lys dreper mugg). Ved luftfuktighet under 45% reduseres mikroorganismeveksten kraftig. Mugg trives best i sure omgivelser og med organiske materialer som næring.

I kjellere er bruk av avfukter være en svært egnet måte å få kontroll på luftfuktigheten, og dermed også soppveksten.

Her er flere tips for å forebygge og utbedre fuktskader


Fukt og treverk
Klarer du å holde fukten unna treverk vil det gi mindre sjanse for muggsopp. Når det kommer til eldre bygg er problemet ofte forårsaket av en kuldebro grunnet lav utetemperatur og høy innetemperatur. - Kondens er et varsel om dårlig isolasjon og luftveksling som gir mulighet for muggutvikling
Fuktmåling og inspeksjoner
Det finnes svært mange mikroorganismer. Dyrkingstester for muggsopp og bakterier gir en god indikasjon på i hvilken grad det er mikroorganismevekst i boligen. For å lokalisere kildene, må testene kombineres med fuktmålinger, inspeksjon og lukt i alle rom, inkludert kjeller og loft. Enkelte ganger er det nødvendig å åpne tak, vegger og gulv. Møbler, bilder garderober inntil kald yttervegg kan føre til kondens på veggen slik at muggsopp får vekstbetingelser. Har du vegger som har lav temperatur, så påse å ha en luftespalte mellom møbel og yttervegg slik at luftsirkulasjon sikres. Reparer taklekkasjer og se til at loftet er tørt.
Inspiser taktekking
Rens taksluk, takrenner og nedløp. Søk fagkyndig bistand vedrørende dårlig isolasjon eller manglende lufting. Soverom og andre oppholdsrom Kontroller at ventilene er åpne og frie. Sett soveromsdøren på gløtt for å få bedre luftsirkulasjon. Sett inn flere ventiler i yttervegg. Bruk vinduslufting aktivt. Vurder utskifting til vinduer med bedre isolasjonsverdi, tilleggsisolering/fjerne kuldebro.
Møblering
Unngå møblering tett inntil yttervegg slik at lufta får sirkulere fritt.
Sjekk din bolig når det regner
Et tips kan være å se over boligen på en dag det regner mye. Du bør sjekke om vann fra taknedløp renner bort fra grunnmuren. Gjør det ikke det, kan det bli et fuktproblem i kjelleren. Har du takstein på taket kan du se om det renner eller drypper vann mellom takrenne og bordet renna er festet i på huset. Gjør det det, har du mest sannsynlig en ødelagt takstein som fører til av noe vann renner ned taket og mellom tak og takstein. Sjekk også om det er fukt i ventilasjonsanlegg og filter slik at muggsopp ikke utvikles.
Søk fagkyndig bistand
Tørt Bygg AS hjelper deg. Bruk kontaktskjemaet eller ring oss i dag.
0
0
0
s2smodern