Nyheter

+47908 59 999   Man - Fre: 0800 - 1600

Lufter du når det er som varmest, så trekker varm luft inn skan skape fukt i kjelleren din. Foto: Jørgen Aschjem /de5ign.no

Når temperaturen stiger, åpner vi ofte vinduer, dører og luker for å lufte ut loft og kjeller etter en kald og innestengt vinter. Loftet har godt av dette, men ikke nødvendigvis kjelleren. Er det 20 - 30 grader ute, er det som oftest kjøligere i kjellere, krypkjellere og kjellerhybler. Da kan det bli kondens, og dette setter fart på muggsoppen...


Kondens i kjelleren

– mange vet ikke at det at å lufte kjelleren på varme sommerdager kan gi motsatt effekt enn det man ønsker. Luft med ekstra høy fuktighet trekker inn i kjelleren, møter kalde vegger og kondensere der det er kaldest, som regel på grunnmur fra gulv og oppover, men også på gulv og på lagrede eiendeler, Da får du kondens og det liker muggsoppen sier Stian Thorvaldsen i Tørt Bygg, et selskap som har spesialisert seg på avfukting av boliger.

Andre årsaker kan kan også være lekkasjer fra utsiden som oppstår i svake punkter i veggen, i overgangen mellom yttervegg og kjellergulv eller sprekker i murveggen fortsetter Stian.

Ikke luft eller åpne vinduene når det varmt ute. Steng ventiler og vurder å få deg en luftavfukter.

14% av kjellere er i bra stand...

I perioden 2003-2005 foretok Anticimex 9000 inspeksjoner av norske hjem. Bare 14 prosent av kjellerne ble vurdert til å være i bra stand, mens 27 prosent hadde skader som umiddelbart burde utbedres.
Av de nesten 3500 vanlige kjellergulvene som ble undersøkt, fikk hele 69 prosent tilstandsgraden T2, som betyr at utbedring enten bør skje innen rimelig tid, eller må påregnes. Også svært mange nye hus fikk denne graden.

Luft kjelleren når temperaturen inne er omtrent som utenfor

– Hvordan bør vi lufte loftet?

"Det skal være lufting ved raftene og i mønet. Lufta på kaldloftet skal sirkulere. Om vinteren vil god lufting på kaldloftet forhindre at eventuell damplekkasje fra huset blir liggende og forårsake råte. Men selv med riktig ventilasjon på kaldloftet vil det uansett være stekvarmt om sommerne og iskaldt om vinteren. Ett kaldt loft skal holde samme temperatur som det er ute. Så om luften kommer inn ved raftet på begge sider av boligen og er godt isolert vil det nok være en fordel å få luftet så mye som mulig, enten med å åpne i mønet eller f.eks å sette inn noen takhatter som vil hjelpe luften å sirkulere. Men det må være isolert skikkelig for at varmen fra en sola som varmer opp taket og dermed også det kalde loftet, ikke skal kunne trenge inn og varme opp hele boligen. Isolasjon brukes for å isolere både for varme og kulde" sier Stian i Tørt Bygg AS.

Det er når store temperaturforskjeller møter hverandre at man kan få kondens, sopp, mugg og råte

Forskjell på hussopp og vanlig råte – hvordan se forskjellen?

Bruk nesen. Hvis du har mistanke om at kjelleren er skadet, er nesen en god indikator. Muggvekst kan lukte markant og stikkende, men være usynlig for øyet. Synlig muggsopp viser seg som ansamlinger av små, svarte prikker. Er du i tvil så ta kontakt med Tørt Bygg AS.

0
0
0
s2smodern

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.